Når baby er omkring 3 måneder begynder baby at kunne løfte og holde hovedet mod tyngden i maveliggende stilling. Hovedet skal have fri rotation til begge sider. Baby skal kunne finde symmetrisk stabilitet i maveliggende stilling på albuer og symfysen (kønsbenet). Benene skal have fri bevægelighed og ligge i en neutral position.

Når baby ligger på ryggen skal baby kunne ligge med hovedet i midterlinje, dvs. at hagen skal være placeret lige over brystbenet. I rygliggende stilling, skal der ses begyndende løft af benene i en flekteret (bøjet) stilling af knæene og baby skulle kunne formå at holde de flekterede ben oppe. Dette aktiverer musklerne på forsiden, som er en vigtig muskelgruppe ift. kunne stabilisere truncus (kropsstamme), og fundamentet for en god udvikling.

I 3 måneders alderen skal baby være i stand til at krydse midterlinjen med sine hænder og tage hænderne i munden. Baby vil også begynde at forsøge at gribe ud efter legetøj, men der ses stadig lidt et ukoordineret bevægemønster når barnet vil gribe ud efter ting eller legetøj.

Hvis man ser sin baby ligge med asymmetrisk understøttelse, fx at albuerne ikke er i underlaget, eller at hovedet ikke kan løftes eller at numsen ”flyver”, så har baby behov for at træne og styrke stabiliteten i kroppen. Ofte vil baby ikke gide at ligge på maven, og vil virke utilfreds eller blive ked af det. Forældre vil derfor fravælge mavetid, fordi baby bliver utilfreds. Ofte er det fordi baby har brug for hjælp til at finde mere stabilitet i den maveliggende stilling eller hvis baby har spændte muskler eller en restriktion et sted i kroppen, som vanskeliggør den maveliggende stilling.

I de fleste tilfælde er det små tiltag og øvelser der kan give baby mere stabilitet til mavetiden og øvelser som der inddrages i hverdags håndtering af baby.

 

Menu