Helt fra det tidlige fosterstadie ligger baby i livmoderen og bevæger sig rundt i livmoderen og spjætter med arme og ben. Inde i maven har baby en stor bevægelsesfrihed og får en masse input fra sine omgivelser, altså mors bevægelser og på den måde giver det gode forudsætninger når baby kommer ud af mors mave, til at udvikle sig kropsligt.

De første måneder af babys liv, kan baby ikke bevæge sig selvstændigt omkring, og er afhængig af sine omgivelser/forældre til at få en fornemmelse af egen krop og hvordan kroppen skal bruges. I starten har baby ukoordineret bevægelser og ingen kontrol og hvordan arme og ben bevæger sig. Lidt efter lidt kommer der mere kontrol over bevægelserne, og baby kan begynde at udføre mere komplicerede og kontrollerede bevægelser. Mange gange i løbet af dagen skal baby bevæges i alle mulige stillinger, for at få stimuleret og aktiveret muskler i kroppen, som fremadrettet skal danne forudsætning for babys motoriske udvikling. En vigtig faktor for at baby udvikler motoriske færdigheder og lysten til bevægelse er ydre og indre motivation. Den ydre motivation kommer af de omgivelser baby har og er essentielle for den motoriske udvikling. Mor og far er en enorm afgørende faktor, for at baby får en lyst til at bruge sin krop og bliver vist hvordan den skal bruges. Ofte er det små tiltag der skal til, for at skabe gode kropslige erfaringer for baby.

Et barn, der har en god motorik, har større mulighed for at få en positiv oplevelse af sin krop og det, den kan. Det giver barnet bedre forudsætninger for at lege aktivt med andre børn, og det styrker dets forudsætninger for at bevæge sig. Derudover er der større mulighed for, at børn gerne bevæger sig senere i livet, hvis det har gode oplevelser og erfaringer med at bruge kroppen.

 

Menu