Hypermobilitet hos børn

Hypermobilitet beskrives som en tilstand, hvor flere af kroppens led er overbevægelige. Det vil sige, at led kan bevæge sig mere end normalt. Hvis man har hypermobile led, er bindevævet omkring leddene løsere og blødere end normalt. Der er derfor mulighed for, at man kommer til at belaste leddene i yderstilling, hvilket kan give smerter og på længere sigt slid på ledbrusken med risiko for at udvikle slidgigt. Hypermobilitet kan være arvelig og rammer oftest piger, men der kan ikke påvises nogen specifik årsag. Det skal påpeges, at der ikke er tale om en sygdom, men en tilstand der gennem bevidsthed og informationer kan kompenseres for. Børn med hypermobilitet er generelt lidt langsommere i deres motoriske udvikling, og går ofte senere end jævnaldrende.

Typiske symptomer der kan optræde hos det hypermobile barn:

 • Forsinket udvikling i barnets grov- og finmotorisk
 • Smerter eller træthed i benene, knæene eller fødderne, specielt ved fysisk aktivitet
 • Besvær ved at følge med på gåture
 • Problemer med balancen
 • Utryg ved at komme op i højden
 • Nedsat kropsbevidsthed
 • Svage muskler omkring led

Hypermobilitet ved mindre børn (1-2 år):

 • Sørg for, at dit barn så vidt muligt ikke kommer i yderstilling med sine led, når barnet står, går og sidder
 • W-stilling: Hypermobile børn sætter sig ofte i w-stilling på gulvet. Denne stilling er ikke hensigtsmæssigt, da den både belaster hofter og knæ. Forsøg derfor at ændre stillingen ved fx at sætte barnet i havfruestilling eller på knæene, hvor numsen hviler på hælene.
 • Kravle øvelse: Hjælp dit barn med at samle benene, hvis barnet har svært ved at kravle, fordi benene skrider ud. Lad dit barn kravle på et gulvtæppe eller et skridsikkert underlag. Det kan hjælpe med at holde benene på plads.
 • Godt fodtøj: Sørg for, at dit barn har gode sko og støvler, der støtter omkring hælen. Skoen eller støvlen må gerne støtte op om ankelleddet med en stiv hælkappe. Skoen eller støvlen skal være lette og have bøjelige såler. Skoen eller støvlen skal passe i bredden til barnets fod. Det er vigtigt at det hypermobile barn bruger godt fodtøj gennem hele livet.
 • Overstrakte knæ: Giv dit barn en stol og lad det ikke stå for længe, hvis det har tendens til at stå med overstrakte knæ. Du kan også sætte barnet på gulvet eller lade det lege i knæstående stilling.
 • Leg i svømmehallen: Leg med dit barn i svømmehallen og hold barnet i forskellige stillinger. På den måde styrker du barnets muskelgrupper.

Hypermobilitet hos større børn (2-3 år)

 • Når barnet kan forstå og rette sig efter vejledninger, skal du fortælle, at det ikke må sidde i w-stilling eller stå med overstrakte knæ. Det er vigtigt at dit barn bruger sin krop gennem leg og aktiviteter, og at barnet lærer, at musklerne kan styre de ustabile led, så leddene ikke bliver belastet i yderstillinger. Aktiviteterne skal målrettes barnets behov.

Aktiviteter til at styrke ben og krop

 • Lege dyr i zoologisk have: Gå fx abegang med knæene let bøjede.
 • Hoppeleg: Hoppe og gå på en madras eventuelt en luftmadras
 • Stå i kravlestilling eller knæstående stilling: Skub let til dit barns hofter og skuldre, mens det prøver at holde stillingen.
 • Bilen under broen: læg barnet på ryggen og lad det løfte numsen. Kør eventuelt en legetøjsbil under barnets krop.
 • Trampolin: små hop på trampolin
 • Vippebræt: balancér på vippebræt. Brættets kant må ikke røre jorden.
 • Cykle: cykelture
 • Svømme: leg i svømmehallen

Aktiviteter til at styrke armene

 • Spis rosiner uden hænder: barnet kravler rundt og spiser rosiner fra gulvet, uden at bruge hænderne.
 • Kast tunge bolde: kast og grib tunge bolde fx en basketball
 • Tag bolden: hold om en bold og forsøg at tage den fra hinanden.
 • Rullebræt: kør på rullebræt ved at trække sig frem og sætte af med armene.
 • Svømme: leg og svømning, hvis ikke skulderleddene er for løse.

Skrivegreb

 • Brug skrivetrekant eller tykkere blyanter, hvis dit barn overstrækker det ydersted led på pegefingeren, når det skriver eller tegner.
 • Gør dit barn opmærksom på, at det overstrækker pegefingeren og bed barnet om at ændre stillingen.

Valg af sport

 • Visse sportsgrene stiller store krav til kroppens led. Det gælder især kontaktsport, hvor man risikerer sammenstød fx håndbold og fodbold. Her kan det være svært at sikre leddene mod de belastninger, som en modspiller kan påføre, hvis man støder sammen. Ballet og akrobatik er også sportsgrene, der belaster hypermobile led. Hvis dit barn ofte forstuver og forvrider sine ankler, eller hvis barnets knæ og skuldre går af led, kan det være tegn på, at kroppen ikke kan tåle den valgte idræt. Tal med barnet om at finde en anden sport, som er bedre for barnet. Gode idrætsgrene kan fx være ridning, svømning, cykling eller bordtennis.

 

Menu