Gode råd til at undgå fladt og skævt baghoved hos dit barn

Undgå skævt/fladt baghoved hos dit barn

En tidlig indsats er yderst relevant og har god effekt for at undgå dit barn får et skævt/fladt baghoved. Ofte opleves kranieasymmetrien et muligt symptom på begrænset bevægelighed i nakke, samt vaner omkring håndteringen af dit barn. Barnets knogler er blødest lige efter fødslen og i de første måneder, og bliver efterhånden mere og mere faste. Det gælder derfor om at komme i gang med at vende den skæve udvikling så tidligt som muligt. Man kan ikke sætte en bestemt alder på, hvornår hovedet er helt fast i knoglestrukturen. Det er en langsom udvikling.

Mange af de babyer der ses hos en børnefysioterapeut har ikke fuld bevægelighed over flere led. Dette kan til dels give barnet ubehag og dårlig trivsel og udviklingen af de tidlige motoriske milepæle kan blive påvirket. Barnet med stram øvre nakkemuskulatur kan have svært ved at ligge på maven med god kvalitet og vil ofte virke utilfreds. Der kan være tendens til en asymmetrisk opmærksomhed på hænder og arme. Barnet kan have svært ved at løfte benene fra underlaget og rulning fra ryg til mave vil altid foregå over samme side.

Hvad kan jeg gøre?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn sover på ryggen. Når spædbørn ligger på ryggen, kan de få for vane at ligge med hovedet til den samme side. I barnets første levemåneder er knoglerne bløde. Derfor bliver hovedfaconen påvirket af, hvordan barnets hoved hviler, når det ligger ned. Hvis barnet altid ligger med hovedet til den samme side, får det skæv hovedfacon, og halsens muskler kan blive stramme i den ene side.

Gode råd

  • Lige fra dit barn er nyfødt, skal det vænnes til at ligge på maven, når det er vågent. Det styrker musklerne i nakke og ryg, og forebygger, at dit barn får en skæv hovedfacon.
  • Når dit barn skal sove, så læg det med hovedet skiftevis til venstre og højre.
  • Når du bærer dit barn ind mod maven, så husk at barnet ikke altid skal have hovedet vendt til samme side.
  • Hvis dit barn altid vil kigge til den ene side, så vend barnets hoved til den anden side, og tal med dit barn fra denne side.

 

Menu