Fladt/skævt baghoved

Ved fødslen ses ofte en deformitet af spædbarnets kranie. Det er helt normalt, da kraniet er opbygget af adskillige separate kranieknogler og er kan derfor modstå tryk og bevæge sig under fødselsprocessen. Deformiteten af kraniet efter fødslen vil som regel ændre sig i løbet af de første dage eller uger.

Hvis der fortsat ses en skævhed i kraniet efter de første tre uger eller at der begynder at danne sig et skævt eller fladt baghoved, er det vigtigt at få det undersøgt for at kunne begrænse deformitet af kraniet idet at et spædbarns kranie vokser hurtigt.

Årsager

Siden at Sundhedsstyrrelsen i 1992 lavede nye retningslinjer og anbefalede at spædbørn sov på ryggen for at undgå vuggedød ses en øgning af spædbørn med skævt/fladt baghoved.

Et spædbarns kranie er meget blødt og ved konstante tryk på det samme punkt på kranie gøre det fladt. Det kan opstå hvis barnet ofte ligger med hovedet til samme side eller bliver holdt i samme stilling. Derudover kan spædbarnet have en favoritside og vælge at dreje hovedet til denne side.

Når spædbarnet har en favoritside kan det skyldes flere ting. Spædbarnet vil dreje hovedet mod legetøj, lys, lyde og personer og det ses ofte at spædbarnet ikke bliver stimuleret til begge sider. Det kan også skyldes nedsat bevægelighed i nakke og ryg og dermed vanskeliggør det for spædbarnet at dreje hovedet til begge sider.

Behandling af skævt/fladt baghoved

Ved en børnefysioterapeutisk undersøgelse vil der undersøges bevægeligheden i spædbarnets nakke, samt andre stramme muskler som kan vanskeliggøre bevægelse for barnet.

Vigtige råd til at forebygge og behandle skævt/fladt baghoved hos spædbørn:

  • Læg barnet på maven så meget muligt i de vågne timer. Det aflaster trykket på baghovedet og samtidig styrker nakke – og rygmuskulaturen. Barnet skal allerede fra dag 1 ligge på maven. Det styrker tilmed barnets motoriske udvikling.
  • Stimuler barnet væk fra favoritsiden
  • Vær opmærksom på, at barnets hoved ikke altid vender til samme side, når barnet sover.
  • Hvis barnet får sutteflaske, så lad barnet ligge skiftevis på højre og venstre arm når det spiser.

Sundhedsstyrrelsens pjece til forældre omkring forebyggelse af vuggedød, samt hvordan man kan undgå skævt og fladt baghoved hos baby:

Hent PDF

Menu